Kvapnios Kalėdos su tradiciniais meduoliais

pav
Meduolių kepimą būtų galima pavadinti kalėdine meditacija. Kai į langą barbena lietus (nors turėtų tyliai kristi sniegas), būtent meduolių kepimas suteikia vilties, kad Kalėdos ateis. Svarbiausia – nepagailėti prieskonių. Tada pasklinda toks kvapas, kad ima svajingai  šypsotis net didžiausi paniurėliai.

REIKIA. Tešlai
200 g medaus
60 g cukraus
100 g sviesto
1 kiaušinio ir  1 trynio (baltymą pasiliksime glajui)
500 g miltų
0.5 arbatinio šaukšto kepimo miltelių
2 kupini šaukšteliai meduolių prieskonių

GAMINIMAS. 7 žingsniai
IMG_4983 IMG_5001
1. Sviestą, medų, cukrų ir išlydyti ir pavirti kelias minutes, įdėti prieskonius. Atvėsinti.

IMG_5019
2.
Kiaušinį ir trynį paprastai (galima ir šakute) išplakti.

IMG_5021
3.
Į atšaldytą medaus mišinį supilti kiaušinius.

xx IMG_5029
4. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į medaus ir kiaušinių masę.

IMG_5030 IMG_5032
5.
Masę išminkyti. Ji bus kiek lipni ir gali atrodyti, kad trūksta miltų. Nieko tokio – dėkite ją į miltais pabarstytą lėkštę ir kiškite į šaldytvą bent valandai. O dar geriau tešlą pasiruošti iš vakaro.

IMG_4964 IMG_4957
6.
Atšaldytą tešlą kočiokite vis pabarstydami miltais, po to išspauskite sausainius formelėmis.

IMG_5016
7.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite meduolius, kol paruduos. Iškepa labai greitai, ypač jei plonai iškočioti.

Tradicinių meduolių esam iškepę šimtus. Ir nors visada imame tuos pačius produktus, kiekvienam vis gaunasi skirtingo skonio. Matyt, tas slaptasis ingredientas yra  nuotaika, jausmai, emocijos. Nepamirškite to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>