Ilgiuosi Italijos. Ten šilta. Ne, ne nuo saulės. („Mamma mia! – braukia prakaitą padavėjas Veronos kavinėje, tvoskiant trisdešimt penkių laipsnių karščiui). Šilta nuo draugiškų žmonių, nuo neslepiamų emocijų, nuo nenusakomo jausmo, kad čia visi paprasčiausiai mėgaujasi gyvenimu. Tegyvuoja dolce vita! – sakau apsiniaukusiam dangui už lango ir einu į virtuvę. Šiandien gaminsiu tiramisu – desertą, kuris svaigina, užburia… Kaip ir Italija.
REIKĖS.
250 g maskarponės
200 g grietinėlės
4-5 šaukštų cukraus
50 g stiprios kavos (jau paruoštos)
20 g romo
kakavos miltelių
biskvitinių sausainių „Savoiardi“
kantrybės
GAMINIMAS. 8 žingsniai
1. Grietinėlę su cukrum išplakti iki standžių putų
2.Suminkštinti maskarponę ir sumaišyti ją su plakta grietinėle.
3. Paruoštą kavą sumaišyti su romu. Drįstu pasakyti, kad romas šiuo atveju nepakeičiamas niekuo.
4. Sausainį porai sekundžių pamerkti į kavos ir romo mišinį ir sukloti pasirinkto indo dugne.
5. Ant viršaus užsijoti kakavos.
6. Kloti maskarponės kremo sluoksnį.
7. Taip ir sluoksniuoti iki indo viršaus: mirkyti sausainiai, kakava, kremas. Ant deserto viršaus paprastai dar užsijojama kakavos.
8. Atrodo, viskas paprasta? Nieko panašaus. Liko sunkiausias žingsnis – laukti! Štai čia ir prireiks kantrybės, nes desertas turės pastovėti šaldytuve per naktį. Galima laukti ir visą parą, tada jis tampa dar aromatingesnis.
Ir jeigu jums užteks tos kantrybės, paragavę suprasite, kodėl šio deserto pavadinimas išvertus iš italų kalbos reiškia „pakylėk mane“.