Biskvitas atvirkščiai

(3)
Pradžiai – Kęstučio Kasperavičiaus istorija iš knygelės „Kvailos istorijos“

„Ankstų rytą mama įėjo į virtuvę, atsidarė šaldytuvą ir, pamačiusi ten keletą kiaušinių, tarė:
- Kepsiu kiaušinienę. Padėjusi kiaušinius ant stalo, nuėjo į daržą atsinešti šviežių žalumynų. Kiaušiniai net susigūžė iš baimės.
- Kaip tai? Iš mūsų – kiaušinienę?!- piktinosi jie. – Tai  neteisinga! Negi mes tik tam tinkame?
- Manau, reikia sprukti, – pasiūlė vienas ypač ryžtingai nusiteikęs kiaušinis. Daug nesvarstę kiaušiniai atsargiai nulipo žemyn. Kur bėgti, jie nežinojo, todėl pasuko pro pirmas pasitaikiusias duris. Ir atsidūrė tiesiai prieš nosį šuniui, kuris labai mėgo kiaušinius – netgi su lukštais. Kiaušiniai puolė atgal į virtuvę, ir juos išgelbėjo mama, ką tik sugrįžusi iš daržo. Ji sugaudė pabėgėlius į prijuostę ir nusinešė prie stalo. Nusprendusi kiaušinienės šįkart nekepti, užmaišė tešlą obuolių pyragui. Pyragui pradėjus kepti, nuostabus kvapas pasklido po visus namus. Ir tai pajuto ne tik šuo, bet ir visi namiškiai, saldžiai snaudžiantys savo lovose.“

Gal kiek neįtikėtina, kad turint tik truputį miltų, cukraus ir kiaušinių (ne veltui jie taip didžiavosi šioje istorijoje! ) galima išsikepti puikiausią biskvitą. Tai puikus pagrindas įvairiems tortams, tiramisu, pyragaičiams, o jei prieš kepdami prismaigstysite į jį vaisių (obuolių, slyvų ir pan.), gausite nekaloringą pyragą.

Jau matome, kad konditerijos grandai nepatikliai trauko pečiais – juk ne taip  lengva iškepti įnoringą biskvitą. Mūsų visada gero rezultato priežastis – šiek tiek pakeista gaminimo eiga. Tegyvuoja improvizacija!

REIKĖS.
5 kiaušinių
5 šaukštų cukraus
5 šaukštų miltų
(tikriausiai supratote, kad čia svarbiausia – proporcija. Biskvito dydis priklauso nuo kiaušinių kiekio)

GAMINIMAS.  6 žingsniai
Svarbiausia taisyklė gaminant biskvitą – visi produktai ir indai turi būti sausi. Todėl nuplovę kiaušinius kruopščiai juos nušluostykite. Jiems patiks toks dėmesys!

974432_946907178672079_269904785_n
1. Atskirkite baltymus nuo trynių. Tai reikia daryti labai atidžiai – į baltymų masę negali patekti nė lašelio trynio, kitaip baltymai neišsiplaks.

10581448_476055899199455_1461751024_n
2. Baltymus plakite mikseriu iki standžių putų. Tobulai išplakti baltymai apvertus dubenį niekada neiškris iš jo.

10808080_946907112005419_1839163532_n
3. Į išplaktus baltymus įdėkite cukrų ir vėl išplakite mikseriu.

10808140_946907268672070_2142314831_n
4. Į gautą masę sudėkite trynius ir mikseriu gerai išmaišykite.

10723102_476055902532788_749471611_n
5. Suberkite miltus (geriausiai sijojant per sietelį) ir vėl mikseriu gerai išmaišykite.

6. Tešlą supilkite į formą, dėkite į įkaitintą orkaitę (170 laipsnių) ir kepkite  apie 45 min. (didesnis biskvitas keps ilgiau). Kol biskvitas kyla (apie kokį pusvalandį) nedarinėkite orkaitės durelių – biskvitas nuo temperatūrų kaitos ir trankymosi gali sukristi. Ar biskvitas iškepęs, patikrinkite įsmeigdami medinį iešmelį (sausas, tešla neapsivėlęs iešmelis sako, kad biskvitas jau iškepęs). Biskvitą atvėsinkite lėtai, neišimdami iš formos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>