Su matematika niekada nedraugavau. Pradinėse klasėse patirdavau sąmonės aptemimą, jei uždavinys „2+5“ pavirsdavo į „2 cm+5 cm“. Vyresnėse klasėse buvo ne ką linksmiau. Mama, žinodama kad reikės (pažįstama, ar ne?) matematikos egzamino, įsūdė mane į matematinės pakraipos klasę. Ir kai visi mano proto lygio draugai turėjo keturias savaitines pamokas, aš tuo tarpu turėjau dvigubai daugiau. Mano matematikos mokytoja kėlė man neapsakomą siaubą. Tokį patį vienos akimirkos siaubą išgyvenau jau tapusi mokytoja prieš vieną Rugsėjo 1-ąją, kai direktorius pristatė naują kolegę – matematikę su absoliučiai ta pačia pavarde. Su kolege puikiai sutariam, bet jos pavardės skambesys kaskart mano širdį nuritina kažkur prie kulnų. Baigiamąjį egzaminą tuomet išlaikiau puikiai (ačiū visgi didelis tai mokytojai), ir sėkmingai įstojau į universitetą. O ten matematiką dėstė absoliuti mano mokytojos priešingybė. Matematikos dėstytojas buvo ne tik puikus savo dalyko žinovas., bet ir aistringas kulinaras. Vienos pertraukėlės metu jis pasidalino savo firminio medaus torto receptu – tokio skanaus „Medučio“ gyvenime nebuvau valgiusi… Baigusi institutą, labai dažnai gamindavau pagal šį receptą ir ragaujantieji visada sakydavo tą patį. Dabar, kai parduotuvių lentynos pilnos visokio gėrio, torto skonis neatrodo jau toks nežemiškas. Bet šiemet, laukdama atvykstant Kalėdoms artimųjų, jau apsisprendžiau, kas vainikuos mano šventinį stalą – tegyvuoja medum kvepianti draugystė!
REIKĖS
240 g medaus
0.90 g sviesto
5 kiaušiniai
3 arb. šaukšteliai sodos nugesinti 3 arb. šaukšteliais acto
200-230 gr miltų
meduolių prieskonių
Kremui:
400 g grietinės
7-10 valgomų šaukštų cukraus
GAMINIMAS. 8 žingsniai
1. Medų ir sviestą išlydyti ant ugnies. Įdėti meduolių prieskonių. Atvėsinti.
2. Kiaušinus išplakti paprastai.
3. Į medaus masę supilti kiaušinius, nugesintą sodą, išmaišyti.
4. Suberti miltus ir gerai išplakti, kad neliktų miltų gumuliukų.
5. Tešlą padalinti į keturias dalis ir iškepti keturis biskvitus. (kepimo temperatūra – apie 170 laipsnių)
6. Kremui grietinę ir cukrų išplakti iki standžios masės.
7. Susluoksniuoti biskvitus ir kremą.
8.Jei neturite fantazijos, kaip papuošti tortą, nesukite sau galvos – dabar patys madingiausi yra „nuogi“ (nedengti tortai)