Plikyti pyragėliai

Prancuzija valgykloje (84)

Sėdžiu stoty – laukiu savojo reiso. Man patinka stotys. Būdama čia jaučiuosi tarsi žiūrėdama kelis filmus iš karto. Ana va, skuodžia ilgšis – šalikas plaikstosi, alkūne prispaustas segtuvas tuoj tuoj išsižios… Ak! Koja klupteli, ir pabyra piešinai. Pilkas grindinys iškart nusidažo: gal piešiniais, o gal ilgšio spalvotomis emocijomis – menininkas …

O štai šalia sėdi dama. Ne, ji nedėvi Šanel kostiumėlio.  Akimirkai susitikus mūsų žvilgsniams, kažkodėl pakvimpa mira, sandalu ir dar kažkuo nenusakomu. Ir suprantu: prieš mane – karalienė.

Tolėliau, prie lagaminų stirtos kažką knebinėja mergytė. Ji tyli, bet aplink ją skamba varpeliai ir fleitos – tyrai, skaidriai…

Pasitaiko ir kitokių žmonių. Bet į juos nežiūriu. Jie neskamba, nekvepia, jie bespalviai. Jie tiesiog tušti. Tuomet mąstau: kas ta stebuklinga jėga, kuri užpildo mūsų vidų muzika ir spalvomis? Šalia mūsų esantys, mus mylintys ir mūsų nekenčiantys? Visa tai, ką mes suvalgome burna, akimis, ausimis? Ir kodėl visgi atsiranda tokių, kurie viskam pasibaigus taip ir nesupranta žodžio „pilnatvė“?

Todėl kasdien matuojuosi atspalvius. Matuojuosi sąskambius, skonius, kvapus. Tegul čia ir dabar man liko savaitė, šimtas dienų ar šimtas metų, aš sugersiu visą gėrį, kurį man dovanoja pasaulis. Pilnatvės aš nusipelniau.

…………………………………

Konditerijos pasaulis visai toks pat, kaip ir žmonių. Šalia pasipūtusių beze ir morengų  gyvena kuklūs eklerai. Jie neišvaizdūs, bet jūsų galioje – užpildyti juos netikėčiausias įdarais. Juk tai, kas svarbiausia, akimis nematoma, ar ne apie tai kalbėjo  A. de Sent Egziuperi?

REIKĖS:

200 g sviesto

200 g vandens

200 g miltų

5-6 kiaušinių

GAMINIMAS:

1.  Sviestą ir vandenį  užvirti.

sv

2 . Greitu judesiu supilti miltus ir tuoj pat išmaišyti – kad užpliktų miltai. Atvėsinti

sv , mi   maisom

3. Mušti vieną kiaušinį ir sukti tol, kol jis visiškai įsigers į masę. Taip vieną po kito sumušti visus kiaušinius, kol masė pasidarys vienalytė ir blizgi.

kiaš  gera tesla

4. Skardą patepti sviestu ir pabarstyti miltais. Pyragėlius formuoti konditeriniu maišeliu ar tiesiog šaukšteliu.

tepam   spaudžiam

5. Kepti įkaitintoje orkaitėje, kol išsipūs ir paruduos (apie 20 min.) Kol kyla, nevarstyti durelių, nesitrankyti – jie labai jautrūs…

6. Atvėsusius pripildyti pageidaujamo įdaro – saldaus kremo ar net salotų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>