Šiek tiek nerimauju – į svečius kviečiuosi prancūzą. Jo vardą Prancūzijoje nešioja pusšimtis gatvių, bet tai ne imperatorius Napoleonas Bonapartas. Tai jo prakilnybės virėjas Nikola Aperas – žmogus, iš paties Napoleono rankų gavęs ne tik 12 tūkstančių aukso frankų premiją, bet ir “Žmonijos geradario” titulą.
Tokia šlovė jį aplankė po to, kai Nikola surado būdą, kaip pamaitinti toli nuo tėvynės nukeliavusią prancūzų armiją, mat sugedęs maistas šienavo karius pikčiau, nei priešo kulkos. Imperatoriaus virėjas sukūrė… konservus!
Bet šiandien gaminu ne konservus. Bandysiu pakartoti, ką prieš du šimtus metų sukūrė Nikola. Na, gal ne visai sukūrė – tiesiog prisiminė savo tėvo dažnai kartotą posakį “Nauja – tai užmiršta sena”, paėmė dar Liudviko XIV laikais keptos “tūkstančio sluoksnių” tešlos receptą ir priderino prie jos virtą kremą. Tik nežinia, ar trikampė pyragaičių forma, primenanti Napoleono kepurę, ar pagarba imperatoriui lėmė, kad ir šiandien Apero kūrinys nešioja didžiojo karvedžio vardą.
Kviečiu prie stalo, Jūsų didenybe!
REIKĖS.
Tešlai: 285 g sviesto
255 g grietinės
520 g miltų
Kremui: 4 tryniai
250 g cukraus
2 šaukštai miltų
500 g pieno, vanilės
300 g sviesto
GAMINIMAS. 11 žingsnių.
Tešlą geriau pasiruošti iš vakaro ir per naktį palaikyti šaldytuve.
1. Šaldytuvo kameroje sušaldytą sviestą sutarkuoti į miltus.
2. Sudėti grietinę, išmaišyti ir greit išminkyti, kad neištirptų sviestas. Šita tešla bijo šiltų rankų, taigi dirbti reikia greitai.
3. Tešlą nakčiai (ar bent porai valandų) padėti į šaldytuvą.
4. Tešlą pasidalinti į kelis gabalus ir juos kočioti atskirai po vieną. Tai daryti ant kepimo popieriaus, nes tada nereikės barstyti daug miltų, o paskui su tuo pačiu popieriumi perkelsite į skardą.
5. Išpjauti norimo dydžio skritulius ir sudadyti juos, kad kepant neiškiltų pūslių.
6. Kremo gamyba. Trynius išsukti su cukrum iki baltos masės.
7. Miltus pakepinti ir įsijoti maišant į trynių ir cukraus masę.
8. Pieną su vanile užvirinti ir pilti į trynių masę maišant. Tada gautą masę perkelti į puodą, statyti ant ugnies ir kaitinti intensyviai maišant tol, kol masė sutirštės. Atvėsinti.
9. Sviestą išplakti mikseriu ir sumaišyti su atvėsusiu virtu kremu.
10. Tešlos lakštus pertepti kremu.
11. Torto viršų ir šonus aplipdyti trupiniais (juos pasidaryti sutrynus keptos tešlos likučius)
Torto svoris apie 1 kg 800 g. Jei kompanija mažesnė, galima imti visko per pusę.