Kūčiukai

12 []

Daug ką perku. Perku sūrį ir mėsą – ieškau ekologiškų, bet pati neauginu. Perku duoną. Nors ne tai seniai  kepdavau pati. Mirtinai užsinorėjusi perku ir torto gabaliuką ir retkarčiais – ujujuuuuui – šaldytus koldūnus. Bet niekada neperku kūčiukų. Nes jie ypatingi.

Maišydama negudrią jų tešlą jaučiu, kai šalia manęs viena po kitos stoja močiutė, prosenelė, proprosenelė ir taip visos mano giminės moterys iki pat pagonybės laikų. Ir žinau, kad su jų visų palaiminimu tai, ką jaučiu,  ženklina gražaus virsmo pradžią – šviesos ir tikrumo link.

Kasmet.

Tikrumo ir šviesos ir Jūsų namams!

REIKĖS.

500 g miltų

150  g vandens

3-6 šaukštų cukraus

2-3 šaukštų aguonų

1 pakelio sausų mielių

GAMINIMAS. (gana ilgas – su palaukimais, kol pakils tešla. Gali prireikti ir gero pusdienio visam procesui)

produktai

1 žingsnis. 200 g  miltų, 1 šaukštą cukraus ir mieles sumaišyti.

pilti vand

2 žingsnis. Vandenį pašildyti iki kūno temperatūros ir užpilti ant mišinio. Išmaišyti.

išrūgo

3 žingsnis. Palikti mišinį šiltai porai valandų, kad išrūgtų. Maišalas  pakyla beveik trigubai, matosi oro pūslelės.

miltai miltai II

4 žingsnis. Pilti likusius miltus, cukrų bei aguonas, nepamiršti žiupsnelio druskos, išmaišyti. Išvertus tešlą ant stalo, minkyti rankomis tol, kol nelips prie rankų.

išminkyta pakilusi

5 žingsnis. Gerai išminkytą tešlą vėl palikti šiltai 2-3 valandom, kol pakils trigubai.

kočioti pjaustyti

6 žingsnis. Tešlą susiskirstyti kumščio didumo gabalėliais, juos nuolat pamiltuojant kočioti į virveles, kurias suplaustyti mažais gabaliukais.

7 žingsnis. Pilti į skardą paliekant tarpelius, nes kūčiukai išsipūs. Kepti įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>